NVWA: Steeds meer spoedsluitingen in horeca door plaagdieren

NVWA: Steeds meer spoedsluitingen in horeca door plaagdieren

Er is een toename in het aantal spoedsluitingen bij bakkers, buurtsupers en horeca. Reden is ernstige overlast van plaagdieren. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Muizen

Muizen zijn de hoofdoorzaak. Maar ook overlast van ratten en kakkerlakken blijkt hardnekkige plaagdieren. In 2023 sloot de NVWA om die reden 34 winkels en horecagelegenheden en in de eerste vijf maanden van 2024 waren dit er al 35.

Vooral in de Randstad vinden deze zogenoemde spoedsluitingen plaats. In 2023 sloot de NVWA vanwege plaagdieren 13 horecagelegenheden in Amsterdam, 7 in Rotterdam, 4 in Den Haag en 3 in Zaandam. In 2024 waren dit er 14 in Amsterdam en 4 in Zaandam.

Reden van sluiting

Inspecteurs van de NVWA sluiten een zaak zodra ze ernstige risico’s voor de volksgezondheid vaststellen. Het is een van de zwaarste maatregelen die het agentschap kan nemen.

Muizen en andere plaagdieren dragen namelijk allerlei bacteriën en ziektes met zich mee, die ze kunnen verspreiden via hun uitwerpselen’, meldt de NVWA. ‘Een bedrijf mag pas weer open wanneer al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig gereinigd is en er maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en te weren.’

Plaagdierbestrijder

De NVWA brengt het nieuws (ook) naar buiten om ondernemers te wijzen op de verplichte maatregelen die zij dienen te nemen om overlast van plaagdieren te voorkomen. Mocht een ondernemer toch sporen van bijvoorbeeld muizen vinden, dan adviseert de NVWA om een plaagdierbestrijder in te huren samen met andere winkeliers en horecabedrijven. Dit is effectiever.

Voor vragen aan het NVWA over plaagdieren kunnen bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum.

Bekijk deze collectie

Hygiëne

Hygiëne in de horeca is een randvoorwaarde. In deze collectie staan effectieve strategieën voor insectenbestrijding en de nieuwste technieken voor grondige schoonmaak. Met de tips is de gezondheid van je gasten gewaarborgd.