'Kassabon voor de samenleving' tegen btw-verhoging

'Kassabon voor de samenleving' tegen btw-verhoging

Prinsjesdag staat voor de horeca vooral in het teken van de btw-verhoging. Een breed bondgenootschap van organisaties voert actie tegen die plannen. Naast organisaties uit de cultuur, sport, evenementen, media en boeken komt ook de horeca (logies) in beweging.

Op twee locaties waar de Koninklijke stoet in Den Haag vandaag langskomt is een ‘kassabon voor de samenleving’ uitgehangen. Daarop is te zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn. Voor de horecasector betreft dat met name slecht nieuws omdat hotelovernachtingen duurder worden.

Kassabon

Op de vroege ochtend van 17 september maakt een brede vertegenwoordiging van experts en ervaringsdeskundigen in het bijzijn van pers en politici een statement bij het uitrollen van de kassabon: stop de btw-verhoging. Tijdens het langstrekken van de koets wordt eenzelfde kassabon uitgerold vanaf het dak van museum Escher in het Paleis.

Jan Akkermans, eigenaar van Hotel Corps de Garde en Hotel Halbert in Groningen, waarschuwt voor de gevolgen van de btw-verhoging op logies: ‘De btw-verhoging maakt hotelovernachtingen duurder en zorgt ervoor dat een weekendje weg voor veel Nederlanders straks onbetaalbaar wordt. Toeristen wijken hierdoor uit naar goedkopere alternatieven in België en Duitsland, wat een flinke klap is voor het toerisme in de grensregio's.’

Lagere opbrengst

‘Bovendien’, vervolgt Akkermans, ‘maakt de recente analyse van ABN AMRO duidelijk dat de opbrengst van deze verhoging veel lager zal zijn dan verwacht, terwijl de schade voor de hotelsector enorm is. We roepen de overheid dan ook op: stop de btw-verhoging!’

Naast vertegenwoordigers uit de horeca laten vandaag ook schrijvers van zich horen. Evenals artiesten uit de muziekindustrie, sporters, kunstenaars, acteurs, fotografen en politici uit de oppositie. De overheid zelf gaat ervan uit, zo meldt KHN, dat de btw-verhoging van logies gaat leiden tot een afname van logies met 6,75%, dit betreft dan 4,2 miljoen minder overnachtingen in Nederland.