Verbeterplan Zadkine goedgekeurd

Verbeterplan Zadkine goedgekeurd

Het financiële verbeterplan van scholenreus Zadkine in Rotterdam, waar onder andere leerlingen worden klaargestoomd voor de horeca, is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs. Daarmee is het onderwijs en de liquiditeit gewaarborgd, zo heeft de onderwijsinstelling donderdag laten weten.

Zadkine verwacht de komende 2 jaar nog een negatief resultaat, maar vanaf 2015 moet er weer een nettowinst gemaakt worden. Eerder was al bekendgemaakt dat een paar honderd van de 1700 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Met het herstelplan is 47 miljoen euro gemoeid, zo heeft een woordvoerder donderdag gezegd.

Zadkine was in de financiële problemen gekomen door onder meer het aankopen van panden die door de crisis niet konden worden afbetaald. De onderwijsinstelling verloor in 2 jaar tijd rond de 30 miljoen aan inkomsten.

De Rotterdamse instelling gaat lenen via schatkistbankieren. Dat wil zeggen dat ze hun leningenportefeuille niet hebben ondergebracht bij een commerciële partij, maar bij het Rijk. De lening wordt volledig gefinancierd op basis van het vastgoed dat in bezit is van Zadkine, waardoor geen extra bijdrage van het ministerie nodig is.

In totaal volgen 18.700 studenten een mbo-opleiding bij Zadkine.

Bron: ANP