Kookboek van het Jaar van Heston Blumenthal***

Kookboek van het Jaar van Heston Blumenthal***

Heston Blumenthal thuis' is tijdens de Kookboek van het Jaar-verkiezing gekozen tot Kookboek van het Jaar in de categorie Chefs. 'Het Nederlands bakboek' van Gaitri Pagrach-Chandra werd tot beste verkozen in de categorie Nederlands.

Zes boeken werden tijdens de zesde Kookboek van het Jaar-verkiezing uitgeroepen tot de beste van van 2012. Een vakjury koos de beste in de categorieën Nederlands, Vertaald, Chef en Beste initiatief. De vijfde prijs ging naar het boek met de meeste stemmen in de strijd om de Gouden Garde Publieksprijs. Tot slot was er ook een prijs voor het Meest duurzame kookboek.

Heston Blumenthal

In de strijd om het beste Chefs-boek van 2012 sprong Heston Blumenthal thuis, uitgegeven door Karakter Uitgevers er volgens de jury uit. ‘Je krijgt precies wat wordt beloofd. De receptuur is zo beschreven dat koken op sterrenniveau een haalbare zaak kan worden’, aldus de jury over het werk van de Britse driesterrenchef.

Nederland

Liefst 31 kookboeken waren ingestuurd in de categorie Nederlands. Het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra (Kosmos Uitgeverij) werd tot beste gekozen. ‘Het boek heeft naast een rijk geïllustreerd historisch beeld ook alle receptuur waarvan sommige al bijna vergeten waren.’

Van de vertaalde inzendingen ontving Barbecue & plancha (Fontaine uitgevers) een prijs. Volgens de jury een boek ‘voor elk moment, voor binnen en buiten. Voor vlees en vis, voor groenten en vegetariër, voor bijgerecht en het dessert’.

Als Beste initiatief werd Street food India uitverkoren, mede door het goede doel dat dit boek dient. De vakjury roemde het om de achtergrondinformatie van de ingrediënten en noemt het een gids door de kruidige wereld van de Indiase keuken.

Publieksprijs

Wereldeters won de Gouden Garde Publieksprijs 2012 kreeg. Een overtuigende meerderheid van alle stemmen gingen naar dit in eigen beheer uitgegeven boek. De prijs voor het meest duurzame kookboek 2012 werd toegekend aan De Groene Garde.