De Leest ook op één in Misset Horeca Superlijst

De Leest ook op één in Misset Horeca Superlijst

Zoals in menig restaurantlijst brengt de sluiting van Oud Sluis de top van de Misset Horeca Superlijst danig in beweging. Sinds we voor 2007 de eerste Misset Horeca Superlijst samenstelden, stond Oud Sluis onafgebroken op de eerste plek. Met de komst van de derde ster naar Vaassen springt De Leest van 5 naar 1 in de Superlijst, waarin we jaarlijks de scores van de vier belangrijke gidsen wegen.

De Leest haalt een score van 403 en houdt met slechts één punt verschil De Librije achter zich. Die ene punt zit 'm in de posities in Lekker: De Leest op 3 en De Librije op 4. Verder scoren de twee driesterrenrestaurants gelijk: beiden 19,5 in GaultMillau en 9,5 in Grootspraak. InterScaldes staat met 357 punten derde.

Verder zijn er drie nieuwe binnenkomers in de top-10. FG klimt, mede door de tweede ster, van 19 naar 6. De Lindenhof in Giethoorn kruipt van 11 naar 9, Da Vinci van 12 naar 8. Ook &Samhoud places maakt een mooie sprong. Kreeg Moshik Roth vorig jaar nog niet in alle gidsen een waardering, dit jaar is hij terug in de top op 17, een stijging van liefst 141 plekken.

Hoogste nieuwe binnenkomer

Ook knap is de hoge entree van Lucas Rive met zijn Hoornse restaurant. Op plaats 26 is hij de hoogste (en enige) nieuwe binnenkomer. Bridges maakt een spectaculaire sprong en schiet 243 plekken omhoog naar 31. Een andere forse klim wordt gemaakt door One, van 273 net de top 100 binnen op 93.

Duikelingen zijn er ook. Een fors aantal namen verdween van de lijst door sluiting. Naast Oud Sluis zijn dat Sonoy, inTenz, Paul van Waarden en Zuid Zeeland. Beluga Loves You zakt van plek 4 naar het randje van de Top 100, omdat enkele gidsen het Maastrichtse restaurant van Hans van Wolde vanwege de koerswijziging geen score of een 'aanmoedigingscore' toekende. Ook Karel V valt door het verlies van de ster flink terug, van 64 naar 157.

De laagst genoteerde sterzaak is In De Molen in Onderdendam, dat in geen enkele andere gids staat en daarom op plek 226 binnenkomt in de Superlijst. Overigens staat Toine Hermsen slechts één plek hoger. Het hoogst genoteerde bedrijf zónder ster is al jaren l'Atelier in Gulpen, op plek 60.


Bekijk de Misset Horeca Superlijst 2014