nieuws

Cafés dupe van valse eurobiljetten

Café

Bij drie cafés in de Amsterdamse binnenstad is afgelopen week op één avond betaald met goed vervalste biljetten van 50 euro. Eén kroeg had de vervalsing op tijd door, twee andere werden voor in totaal 250 euro opgelicht.

Cafés dupe van valse eurobiljetten

Bij café Onder de Ooievaar was de truc drie keer dezelfde: een jongen kwam in zijn eentje aan de bar zitten, bestelde één biertje en rekende dat af met een briefje van vijftig. Eigenaar Alan Sodenkamp had al het gevoel dat er iets mis was, maar ontdekte pas achteraf wat. ‘De jongen gedroeg zich zenuwachtig’, zegt hij in een interview met AT5.

Pas nadat de overbuurman kwam waarschuwen dat bij hem ook pogingen waren gedaan met valse biljetten te betalen, wist Sodenkamp dat het fout was, en was hij al voor 150 euro getild. Het café aan de overkant werkt met een apparaatje dat eenvoudig vals geld kan herkennen.

Op dezelfde avond werd ook bij café Smit en Voogt met twee valse biljetten betaald.

Voor een leek zijn de vervalsingen moeilijk te zien. ‘Niet van echt te onderscheiden’, aldus Sodenkamp. Ook de Nederlandse bank spreekt van redelijk goede vervalsingen, maar ziet toch veel verschillen met een echt biljet, aldus Tobias Oudejans tegenover AT5.

De politie gaat ervan uit dat het in alle gevallen om dezelfde daders gaat, maar heeft nog niemand aan kunnen houden.

Eerder dit jaar werd een café in Zwolle slachtoffer van valsemunters, die in augustus met in totaal 120 euro aan valse biljetten betaalden. Toen betrof het overigens slechte kopieën, die ’s avonds in de drukte en duisternis van het terras niet opgemerkt werden, maar pas bij opmaken van de kas.

Bekijk hier de reportage van AT5.

Reageer op dit artikel