De wijn van monnik Gabriel staat per ongeluk op de kaart van sterrenrestaurant Noma

De wijn van monnik Gabriel staat per ongeluk op de kaart van sterrenrestaurant Noma

Een monnik die al zijn hele leven wijn verbouwt in Georgië weet niet wat hem overkomt. De 55-jarige Gabriel Khomazuridze staat in de belangstelling van de top van de gastronomische wereld. Zo staat zijn rode Saperavi-wijn op het menu bij het Deense sterrenrestaurant Noma.

Gabriel’s Wine

Voor een reportage in Trouw is een verslaggever afgereisd naar de wijngaard van een halve hectare in Gamarjveba, een gehucht net onder hoofdstad Tbilisi. Van het stukje land waar ook de eenvoudige woning staat van de monnik, komt ‘Gabriel’s Wine’ dat ineens op het menu pronkt van Noma in Kopenhagen.

Het Deense restaurant van chef René Redzepi behoort tot de beste van de wereld en heeft drie Michelinsterren. ‘Maar ik had zelf nog nooit van Noma gehoord', vertelt Khomazuridze lachend aan de journalist van Trouw. ‘Pas toen mijn neefje vertelde dat mijn wijn daar op de kaart staat, ben ik gaan opzoeken wat voor tent het eigenlijk is.’

Natuurwijn

De oorlog van de Russen met Oekraïne (waardoor de wijnhandel stil ligt) en het gegeven dat veel Europeanen aan de natuurwijn zijn gegaan, betekent een onverwachte wending in het leven van de Georgische wijnteler. In Denemarken wordt bij Noma grof geld neergeteld voor zijn wijnen die de monnik met de hand oogst, perst en van etiketten voorziet. Ook Frankrijk en de VS importeren inmiddels zijn wijn.

De interesse van gerenommeerde sterrenzaken is behoorlijk wennen voor Khomazuridze. Zo vertelt hij aan de krant. ‘Onlangs was ik op een wijnfestival in Frankrijk. Volgende maand ga ik naar Tokio en in juni ben ik in Kopenhagen. Al die aandacht is soms best onwerkelijk.’

Het driesterrenrestaurant dat vijf keer verkozen werd tot beste restaurant ter wereld, gaat overigens in 2025 dicht. Chef-kok René Redzepi liet in een interview met The New York Times weten dat de extreem hoge standaarden in sterrenrestaurants zoals het zijne ‘niet houdbaar zijn’.