nieuws

Omzetgroei horeca halveert

Café

De omzet in de horeca is nog wel gegroeid in het derde kwartaal van dit jaar – 3,1 procent – maar dit is een halvering ten opzichte van de omzetgroei van het tweede kwartaal van 2011 toen de omzet nog met 7,1 procent steeg. Cafés leverden in het derde kwartaal omzet in: 0,7 procent.

Omzetgroei horeca halveert

De 3,1 procent omzetgroei voor de branche is vooral toe te schrijven aan hogere prijzen. Het afzetvolume steeg beperkt met 0,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. In het tweede kwartaal zag de horeca de omzet nog groeien met 7,1 procent (bijgesteld cijfer, was 6,6 procent).

Café

In cafés gingen de prijzen ook wel omhoog, met 3,3 procent, maar de omzet daalde voor het eerst in vier kwartalen toch omdat het volume met 3,8 procent terugliep. Als oorzaak wijst het CBS onder meer het slechte weer in juli en augustus aan. In het tweede kwartaal van dit jaar wist de cafésector nog 2,6 procent omzet te plussen met een volumedaling van 0,5 procent en een prijsstijging van 3,1 procent.

Fastfood

Cafetaria’s deden het het best. Zij verkochten in het derde kwartaal voor 6 procent meer dan een jaar eerder. De groei is voor de helft toe te schrijven aan hogere prijzen en voor de andere helft aan groei van het volume. In het tweede kwartaal zag de fastfoodsector de omzet met 10,1 procent stijgen.

Hotels boekten een omzetgroei van 3,6 procent, tegen 8,1 procent een kwartaal eerder. Restaurants plusten 3,4 procent tegen 7,4 procent in het tweede kwartaal van 2011.

Reageer op dit artikel