nieuws

Bodemprocedure CAN: 30 maart eerste zitting

Café

Bij de rechtbank in Den Haag is 30 maart de eerste openbare zitting van de zaak van Clean Air Nederland (CAN) tegen de Nederlandse staat. De belangenorganisatie wil daarmee een algeheel rookverbod afdwingen. Woordvoerder Willem van den Oetelaar hoopt dat er zes weken later een uitspraak ligt.

Bodemprocedure CAN: 30 maart eerste zitting

Clean Air Nederland start de zogeheten bodemprocedure om een algeheel rookverbod in de horeca af te dwingen. ‘We verwachten zo’n zes weken later een eerste vonnis’, aldus Willem van den Oetelaar. ‘De rechter wil nog wel eens een schikking voorstellen, maar dat lijkt me in dit geval niet van toepassing.’

Volgens de belangenorganisatie wordt roken op dit moment gestimuleerd door de politiek. Van den Oetelaar: ‘Ik kan me niet voorstellen dat de minister het huidige beleid voortzet, zelfs niet als de uitspraak van de rechter in ons nadeel zou uitvallen.’

De oud-voorzitter en woordvoerder van CAN, die eind maart een grote opkomst verwacht van belangstellenden en betrokkenen, hoopt dat de bodemprocedure het laatste zetje in de rug is dat de minister nodig heeft.

Van den Oetelaar: ‘Als zelfs KHN zich al kritisch uitlaat over het huidige beleid, dan lijkt me dat handhaving van beleid dat in strijd is met afspraken die de regering heeft gemaakt met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie, geen optie.’

Reageer op dit artikel