nieuws

Heineken moet boeken openen over Kooistra

Café

Heineken moet openheid van zaken geven over afspraken met horecatycoon Sjoerd Kooistra. Dit omdat curatoren zo kunnen controleren of er bij faillissementen van Kooistra’s zaken is gesjoemeld. Dat heeft de rechtbank van Groningen bepaald.

Heineken moet boeken openen over Kooistra

Dit meldt Het Parool. De bierbrouwer moet alle boeken en geschriften openbaar maken. Curator Leendert Hooites eiste dit. De curator wil weten in hoeverre Heineken medeaansprakelijk is voor het bankroet van het Amsterdamse café Soho en café Molly Mallone’s in Groningen.

De pachter van Soho ging in 2004 failliet. Uit een rapport van de gemeente Amsterdam bleek dat Heineken en Interbrew Kooistra financierden. De grote bierbrouwers staan borg voor Kooistra bij grote transacties in de horeca en verstrekken hem jaarlijks miljoenen euro’s aan hectoliterkortingen op de inkoop van bier, zo meldt Het Parool.

Om die kortingen is het te doen. Want deze zouden eigenlijk aan de pachter moeten toevallen, zo vindt de curator. Volgens hem zou een faillissement van Soho en Molly Mallone’s te voorkomen zijn geweest wanneer de pachters daadwerkelijk de kortingen hadden ontvangen. De curator verwacht dat de boeken binnen enkele weken openbaar worden gemaakt.

Reageer op dit artikel