nieuws

Heineken werkt aan grote overname

Café

Heineken heeft grote plannen. De bierbrouwer wil Scottish & Newcastle overnemen. Het nieuws over de voorgenomen overname van bierbrouwer Scottish & Newcastle door Heineken en Carlsberg samen, kwam woensdag niet op een zelfgekozen moment.

Heineken werkt aan grote overname

Heineken werd door de Britse beursautoriteiten gedwongen een persbericht uit te geven over de gezamenlijke plannen met het Deense Carlsberg. Dat zei de woordvoerder van Heineken woensdag.

Heineken kan nog geen nadere toelichting geven op de plannen, gezien het stadium waarin de gesprekken met Carlsberg zich bevinden, aldus de woordvoerder.

Aanleiding voor de actie van de beurswaakhond in Londen was de koersstijging van het aandeel Scottish & Newcastle. Na de bevestiging van de plannen schoot de koers van het bieraandeel verder omhoog en stond woensdagmiddag 18,8 procent hoger dan het slot van dinsdag. ‘Het nieuws verscheen opeens bij een internationaal persbureau’, aldus de woordvoerder van Heineken.

De laatste grote overname van Heineken was in 2003, toen het de Oostenrijkse brouwer BBAG inlijfde voor 1,9 miljard euro.

Met de overname van de Britse brouwer Scottish & Newcastle is een bedrag van 9 miljard pond (12,9 miljard euro) gemoeid. Dat zegt analist Marcel Hooijmaijers van Kepler Securities. Hij baseert zich daarbij op de waarde van het bedrijf inclusief de schuld van 1,9 miljard pond die het op de balans heeft staan.