nieuws

Illegalen uit café blijven vastzitten

Café

De 23 illegalen waarvan de vreemdelingenrechter in Amsterdam dinsdag bepaalde dat ze vrij moeten komen, blijven voorlopig toch vastzitten. De illegalen werden in juni opgepakt bij een politie-inval.

Illegalen uit café blijven vastzitten

De Raad van State heeft dat dinsdagavond laat bepaald, maakte een woordvoerder woensdag bekend. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie had de Raad verzocht de vrijlating op te schorten, in afwachting van een hoger beroep dat ze tegen de uitspraak van de rechtbank heeft ingediend.

De politie pakte begin juni bij een inval in een café in Amsterdam-Zuidoost in het kader van de Vreemdelingenwet ruim honderd illegalen op. Doel was om internetfraude en andere criminele activiteiten door West-Afrikanen tegen te gaan. Uit onderzoek zou blijken dat de vermeende criminelen vaak zonder geldige papieren in Nederland verblijven en zich geregeld in de horecagelegenheid ophielden.

Een aantal van de arrestanten stapte naar de rechter, die dinsdag bepaalde dat de inval onrechtmatig was. De politie had geen redelijk vermoeden dat de bezoekers van het café onrechtmatig in Nederland zijn, oordeelde de rechtbank. Uit het politieonderzoek bleek namelijk onvoldoende dat de criminelen vaak illegaal in het land verblijven.

De Raad van State behandelt het door Albayrak ingediende beroep binnen vijf weken.

Reageer op dit artikel