nieuws

Jongeren niet meer met alcohol over straat

Café

Het kabinet wil een landelijk verbod invoeren op het ‘aanwezig’ hebben van alcohol in de openbare ruimte door jongeren onder de zestien. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en zijn collega Ab Klink (Volksgezondheid) zullen daar volgend voorjaar een wetswijziging toe indienen.

Jongeren niet meer met alcohol over straat

Dat melden de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer waar het Algemeen Dagblad woensdag over berichtte. Ze geven met de stap gehoor aan een motie die vorig jaar door de Tweede Kamer is aangenomen.

De regel geeft de overheid extra handvatten alcoholgerelateerde overlast door jongeren en doorverkoop van flessen drank aan jongeren onder de 16 op straat aan te pakken.

De verantwoordelijkheid voor de alcoholconsumptie in huis blijft bij de ouders, stellen de ministers. Kroegbazen mogen al geen alcohol aan jongeren verkopen. Een verbod op het kopen van alcohol door jongeren is moeilijk te handhaven, schrijven de bewindslieden.

Reageer op dit artikel