nieuws

KHN gematigd positief over brouwers

Café

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is gematigd positief over gesprekken met brouwers over de door Brussel opgelegde bierboetes als gevolg van prijsafspraken. Dat zegt KHN-directeur Jeu Claes, die eraan toevoegt dat het wel eens lange tijd kan duren voordat er duidelijkheid is.

KHN gematigd positief over brouwers

KHN wil geld zien van de grote bierbrouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en InBev. Dit omdat de brouwers volgens de Europese Commissie onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt. Hierdoor heeft de horeca jaren te veel betaald voor bier.

Volgens Claes wilde de brouwers tot voor kort niet met KHN in gesprek over een vergoeding. ‘Inmiddels stellen de brouwerijen zich anders op. Schoorvoetend komen er gesprekken op gang. Ik ben daar gematigd positief over. Wees ervan overtuigd dat wij een lange adem zullen moeten hebben’, aldus Claes in het ledenblad van KHN.

KHN maakte op de dag van de bekendmaking van de boete door Brussel in april bekend een claim voor te bereiden tegen de brouwers. Die claim gaat minimaal honderd miljoen euro bedragen, liet Claes weten voor BNR Nieuwsradio. ‘Iedere dag wanneer de bierbrouwers de prijzen niet verlagen, neemt de claimt toe’, aldus Claes in april dit jaar.

Vanwege juridisch steekspel tussen de brouwers en Brussel kan het nog jaren duren voordat er definitief uitsluitsel komt over de bierboete. Op z’n laatst wordt de bierkwestie pas in 2013 beslecht vanwege de mogelijkheid uitspraken aan te vechten.

De Europese Commissie deelde in april een boete uit aan Heineken, Grolsch en Bavaria van totaal 273 miljoen euro. InBev kreeg geen boete, omdat het meewerkte aan een onderzoek van de Europese Commissie.

Zie ook

Reageer op dit artikel