nieuws

Kleine groep recalcitranten verpest het voor de rest

Café

In de eerste drie weken van het rookverbod heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zo’n 1800 controles uitgevoerd bij horecabedrijven. Vijftig bedrijven kregen een waarschuwing voor overtreding van het rookverbod. Tweederde van de horecaondernemers vindt dat initiatieven om onder het verbod uit te komen het verpesten voor de rest.

Kleine groep recalcitranten verpest het voor de rest

Volgens de VWA houdt 96 procent van de horecaondernemers zich aan de nieuwe wet. Degene die dat niet doen, zoeken in veel gevallen de publiciteit met het oprichten van rookclubs en – kerken.

Dat schiet veel collega’s in het verkeerde keelgat, bleek uit een internetenquête van Missethoreca.nl onder bijna 250 nieuwsbriefabonnees. Met de stelling Kroegen die het rookverbod negeren en er onderuit proberen te komen, verpesten het voor de rest was 66 procent het eens.

Bij controles afgelopen weekend merkte de VWA dat de sfeer in de overtredende bedrijven grimmig was. Al deze bedrijven krijgen binnenkort een herkeuring. Bij zo’n herinspectie zullen mogelijk boetes worden uitgedeeld, laat de VWA weten.

Ook nog niet bezochte bedrijven waarvan men vermoed dat de wet overtreden wordt, zullen binnenkort controleurs over de vloer krijgen. Eerder kondigde de VWA aan dit jaar in totaal ruim 17.000 controles uit te willen voeren.

Kijk voor meer nieuws en achtergronden omtrent het rookverbod op onze speciale rookpagina

Reageer op dit artikel