nieuws

Koeienstal concurreert met horeca

Café

De horeca op het platteland heeft er weer een concurrent bij. Na de ‘zuipcaravans’ wordt in toenemende mate een ‘stalfeest’ gesignaleerd. Boeren gebruiken hun koeienstal steeds vaker als lucratieve partyschuur. Verreweg de meesten zijn illegaal.

Koeienstal concurreert met horeca

Met de kop ‘Koeienstal in opmars als partyschuur’ schreeuwt De Telegraaf de jongste ontwikkeling van de daken. Dansende en drinkende jongeren leveren eenvoudigweg meer op dat kalveren en leghennen. De partyschuren variëren van eenvoudige overkappingen tot luxebalzalen met toiletinrichtingen, tapinstallaties en discolichten.

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM!), de horecawaakhond van KHN, meldt dat 80 procent van de partyschuren illegaal is. ‘Vaak ontbreekt het aan vergunningen voor het schenken van alcohol. Bovendien is het dikwijls in strijd met de bestemmingsplannen. Gemeenten zijn echter lang niet altijd happig om op te treden’, aldus Arjan Hogervorst van BEM! in De Telegraaf.

De transformatie van koeienstal naar partyschuur verloopt vaak in stappen. Eerst start een boerderij met een mini-camping als nevenactiviteit. Hiervoor moeten toiletblokken en een zaaltje worden gebouwd. Vervolgens wordt de horecaruimte intensiever gebruikt tot trouwfeesten en andere partijen aan toe.

Reageer op dit artikel