nieuws

‘Kooistra had spion bij brouwerij Inbev

Café

Sjoerd Kooistra, de horecamagnaat die vorig jaar zomer zelf een eind aan zijn leven maakte, had jarenlang een spion in de top van bierbrouwer Inbev, bekend van onder meer de merken Dommelsch, Hoegaarden, Jupiler, en Hertog Jan.

‘Kooistra had spion bij brouwerij Inbev

Een hooggeplaatst persoon in de top van brouwerij Inbev, dat voor tientallen miljoenen het schip in ging bij het faillissement van Kooistra’s horecabedrijf Plassania, stond volgens een boek dat morgen verschijnt, zowel bij Inbev als bij Plassania op de loonlijst.

In het boek ’De zaak Kooistra, opkomst en ondergang van een horecamagnaat’ beschrijven de auteurs en journalisten van zakenblad Quote, Joost van Kleef en Henk Willem Smits, hoe Inbev dankzij de spion ‘iets te veel en iets te gemakkelijk achter de plannetjes en ideetjes en dealtjes van Kooistra aanliep’.

Inbev ontkent

Ook toen de relatie enkele jaren later tussen Inbev en Kooistra aanzienlijk bekoelde, kon de horeca-uitbater nog altijd over de vertrouwelijke directieverslagen beschikken van zijn opponent. Inbev zegt niets te weten van deze geschiedenis.

In 2001 stapte Kooistra met een groep kroegen, waaronder het vlaggenschip aan de zuidzijde van de Groningse Grote Markt, over van brouwer Heineken naar brouwer Inbev.

Drie Gezusters

‘Het scheelt Heineken vele duizenden hectoliters bierafzet per jaar’, zo staat beschreven in het boek waaruit de Telegraaf citeert. ‘Inbev leent tientallen miljoenen guldens aan Plassania. Als dank krijgt Kooistra enkele van de mooiste locaties in West-Brabant toegespeeld.’ De auteurs doelen op de Drie Gezusters in Tilburg en op de Markt in Breda en in Den Bosch. Daarnaast mag Plassania zeventien horecapanden in Groningen van Inbev overnemen.

Het boek ‘De Zaak Kooistra’ verschijnt 27 april. Ook is het te bestellen op Quotenet.nl/shop of via Bol.com. Het is geschreven door Joost van Kleef en Henk Willem Smits, journalisten van zakenblad Quote.

Reageer op dit artikel