nieuws

Lastenverlichting Amsterdamse horeca

Café

De gemeente Amsterdam snijdt vanaf eind januari in de rompslomp voor restaurants en cafés bij het aanvragen van vergunningen. Onder het motto ‘Horeca1’ kunnen ondernemers zeven verschillende vergunningen in één keer digitaal aanvragen, aldus de gemeente vrijdag.

Lastenverlichting Amsterdamse horeca

Hierdoor wordt de aanvraagprocedure voor horecavergunningen eenvoudiger en overzichtelijker, stelt de gemeente. Amsterdam is naar eigen zeggen de eerste stad in Nederland die de vergunningenprocedures gemakkelijker maakt voor de horeca. Andere gemeenten, zoals Eindhoven en Nijmegen, zullen dit jaar volgen.

Looptijd
Amsterdam begint met de maatregel in de stadsdelen Centrum en Westerpark. Andere stadsdelen volgen later in het jaar. Voor het centrum van Amsterdam gaat het om ongeveer 350 horecabedrijven. Die hebben elke drie jaar met vergunningen te maken, omdat vergunningen een looptijd hebben tot drie jaar of omdat een bedrijf van eigenaar verandert.

Bibob
Voor het aanvragen van de Drank- en Horecawetvergunning, de exploitatievergunning, de gebruiksvergunning, de speelautomatenvergunning, de terrasvergunning, de milieuvergunning en de vergunning voor de wet-Bibob hoeven uitbaters niet meer langs zeven verschillende loketten, maar kunnen ze straks één digitaal aanvraagformulier invullen. De administratieve lasten dalen met 3600 euro per aanvraag, 1800 euro voor de gemeente en 1800 euro voor de ondernemer.

Complex
PvdA-wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken wil het ondernemersklimaat in de hoofdstad aantrekkelijker maken voor startende bedrijven. Vooral voor cafés en restaurants is de regelgeving complex. Voor beginnelingen is het een hels karwei om uit te vinden welke vergunningen en ontheffingen nodig zijn.

Reageer op dit artikel