nieuws

Rookcontroles eenmanskroegen voorlopig opgeschort

Café

Kroegen zonder personeel kunnen deze zomer ongestoord de asbak weer op de tafel zetten. Tot eind augustus zal de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij de eenmanszaken niet gaan controleren of ze zich wel houden aan het rookverbod in de horeca. Ook het innen van boetes die al zijn opgelegd, wordt voorlopig opgeschort.

Rookcontroles eenmanskroegen voorlopig opgeschort

Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid woensdag geantwoord op vragen van de VVD. Voor kroegen met personeel blijft het toezicht gewoon gehandhaafd.

De minister komt met zijn besluit nadat tot tweemaal toe cafés zonder personeel werden vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Vorige week nog oordeelde het hof in Leeuwarden in de zaak tegen het Groningse café De Kachel dat het rookverbod niet goed in de wet is vastgelegd. Eerder deed het hof in Den Bosch hetzelfde bij een rookcafé Victoria in Breda.

Klink schrijft aan de Kamer dat hij de onduidelijkheid die is ontstaan na de uitspraken in hoger beroep, weg wil nemen. Maar de minister wil geen onderscheid gaan maken tussen cafés met en cafés zonder personeel. Daarom wil Klink de horeca gaan verplichten tot maatregelen om personeel en klanten geen hinder of overlast van roken te laten ondervinden.

Eind augustus verwacht Klink de wijziging van de regels aan de ministerraad te kunnen voorleggen. In ieder geval tot die tijd hoeven kroegen zonder personeel niet bang te zijn voor controleurs van de VWA.

VVD’er Halbe Zijlstra is in zijn nopjes met het opschorten van de controle, maar blijft erbij dat de minister op de verkeerde weg is door vast te houden aan een algeheel rookverbod. Kroegen zonder personeel zouden zelf mogen kiezen voor wel of niet roken.

PvdA’er Lea Bouwmeester noemt de tijdelijke stop op de controles een logisch gevolg van de rechterlijke uitspraken. Van haar krijgt Klink een laatste kans om het rookverbod goed te regelen, maar hij moet daar wel mee opschieten. CDA-Kamerlid Cisca Joldersma noemt de opschorting heel begrijpelijk. Evenals de PvdA houdt ze vast aan één lijn voor de hele horeca.

Reageer op dit artikel