nieuws

Rose van Asten beste koffieproever

Café

Rose van Asten was al twee keer winnaar van het Nederlands Barista Kampioenschap en één keer Nederlands kampioen latte art, en nu is ze ook de beste koffieproever van ons land.

Rose van Asten beste koffieproever

Afgelopen weekend werd het ‘Dutch Cuptasters Championship’ gehouden. Een nieuwe wedstrijd die is opgezet door de stichting Dutch Coffeer Promotion.

Rose van Asten, barista bij café De Blonde Pater in Nijmegen en baristatrainer bij koffiebrander Peeze, won het in de finale van collega koffie-experts Drikkus Simmelink, Kees Kraakman en Jules Horsmans.

In totaal namen 25 proevers deel aan de wedstrijd, waarin acht sets van 3 single koffie-originals moesten worden geproefd, waarbij er telkens één afwijkende koffie moest worden geselecteerd. Naast de proefkwaliteiten speelde ook tijd een rol.

Het cuptasters kampioenschap heeft als missie meer bekendheid te geven aan het vak coffee cuppen (proeven). Dit wordt door veel mensen wereldwijd uitgeoefend. Helaas gebeurt dit veelal in de luwte. Waar wijnproevers en chefkoks hun vak in de schijnwerpers uitoefenen zijn de koffieproevers vaak achter de schermen bezig.

Stichting Dutch Coffee Promotion heeft zichzelf tot doel gesteld goede koffie zo breed mogelijk te promoten. Dit begint natuurlijk bij de groene koffie origines maar eindigt bij de barista. Die is er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat de espresso of cappuccino zo goed mogelijk in het kopje beland.

Dutch Coffee Promotion wordt op vrijwillige basis geleid door een aantal koffieprofessionals. Voorzitter – en topbarista – Jeroen Veldkamp is ontzettend trots op de ontwikkelingen in de Nederlandse koffie markt. Zowel in de out of home markt als in het retailkanaal stijgt de interesse, de kennis en dus ook de kwaliteit van de koffie. Mede door de diverse kampioenschappen en de aandacht in de media weten steeds meer consumenten een goede kop koffie te waarderen en te herkennen.

Reageer op dit artikel