Fraude in boekhouding DE Master Blenders

Fraude in boekhouding DE Master Blenders

DE Master Blenders 1753 heeft fraude in de boekhouding geconstateerd bij de Braziliaanse activiteiten. Mede hierdoor ligt het nettoresultaat dit jaar waarschijnlijk 45 tot 55 miljoen lager dan voorzien.

DE heeft naar eigen zeggen een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de fraude, die volgens een woordvoerder zeer recentelijk naar boven is gekomen, maar betrekking heeft op de periode 2009-2012. ‘Dit onderzoek wordt over ongeveer vier weken afgerond.’

De fraude heeft betrekking op kortingen die niet zijn afgeboekt en oninbare vorderingen, aldus de woordvoerder. Het concern zegt maatregelen te nemen om de interne controle in Brazilië te verbeteren.

Daarnaast heeft het bedrijf ook voorzieningen getroffen op voorraden en belastingen. Het eigen vermogen van het koffieconcernt neemt naar verwachting dit jaar met 85 tot 95 miljoen euro af door de tegenvaller. ‘Minder dan 50 procent hiervan is veroorzaakt door de fraude’, aldus de woordvoerder.

DE Master Blenders 1753 splitste zich recent af van moederbedrijf Sara Lee en maakte in juni zijn rentree op de Amsterdamse beurs.

Bron: ANP