nieuws

CAN: ‘cijfers over rookverbod onacceptabel

Café

Clean Air Nederland (CAN) zegt het onacceptabel te vinden dat er in 43 procent van de cafés en in 39 procent van de discotheken wordt gerookt. CAN reageert daarmee op cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) gisteren naar buiten bracht.

CAN: ‘cijfers over rookverbod onacceptabel

Volgens CAN moet staatssecretaris Van Rijn het zich aantrekken dat werknemers en bezoekers van de horeca nog steeds blootgesteld worden aan tabaksrook. ‘Dit is niet te rijmen met zijn inzet voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop naar 18 jaar’, aldus Patrick Zonderop van CAN.

CAN vindt het ook onacceptabel dat in 59 procent van de horecazaken geen aanduiding aanwezig is over het rookverbod. Zonderop: ‘Dit veroorzaakt dat bezoekers in aanraking komen met tabaksrook, terwijl ze daarvoor niet worden gewaarschuwd’.

De cijfers geven volgens CAN aan dat uitzonderingen op de rookvrije horeca niet werken. ‘Daarvoor zijn de cijfers te laag. Handhaving is alleen effectief wanneer er geen uitzonderingen op de volledig rookvrije horeca zijn. CAN roept daarom staatssecretaris Van Rijn op om per direct actie te ondernemen voor een 100 procent rookvrije horeca’, aldus Zonderop.

Reageer op dit artikel