nieuws

Strengere Tabakswet op komst

Café

Horecabedrijven die tabak verkopen aan minderjarigen raken hun vergunning kwijt. Staatsecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil ook de hoogte van de boete flink opschroeven naar €1360, net zo hoog als die voor het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Strengere Tabakswet op komst

Nu is het zo dat de verkoper een boete van €450 krijgt als hij betrapt wordt op het verkopen van tabak aan een jongere. Bij alcoholverkoop aan minderjarigen kan de boete oplopen tot €1360. Van Rijn stelt dat het ‘een goed idee’ is om de boete voor beide overtredingen even hoog te maken. Winkeliers die drie keer in overtreding gaan mogen (tijdelijk) geen tabak meer verkopen.

De staatssecretaris gaat zijn voorstel verder uitwerken en zal de Kamer later laten weten hoe de boetes er precies uit gaan zien. Overigens is er geen boete voor jongeren die tabak gebruiken. Bij alcohol is dat wel het geval: €45 voor jongeren tot zestien jaar of €90 voor drinkers tussen de zestien en acttien.

Afgelopen dinsdag stond de nieuwe Tabakswet op de agenda in Den Haag. Een Kamermeerderheid is voorstander van het plan om verkoop van tabak aan jongeren onder de achttien jaar niet meer toe te staan vanaf 2014. Volgens landelijke cijfers rookt momenteel een kwart van de zestien- en zeventienjarigen.

Reageer op dit artikel