nieuws

Grolsch-topman vindt KHN negatief in bierstrijd

Café

Ceo Tom Verhaegen van Grolsch is niet te spreken over de manier waarop Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de situatie op de biermarkt in de publiciteit heeft gebracht. ‘Partners horen eerst met elkaar te spreken alvorens naar de media te gaan’, aldus de Belgische topman. ‘KHN benadert het wel heel negatief.

Grolsch-topman vindt KHN negatief in bierstrijd

Volgens topman Tom Verhaegen van Grolsch dragen de uitspraken van Lodewijk van der Grinten niet bij aan een betere samenwerking, zo liet hij weten bij BNR Paul van Liempt. De KHN-directeur meldde recent exclusief aan MissetHoreca.nl de relatie tussen brouwers en ondernemers ‘verziekt en pervers’ te vinden.

Met respect met elkaar omgaan

De Belg, sinds april 2012 ceo van Grolsch, meldt het belangrijk te vinden om met respect met elkaar om te gaan. Verhaegen wil best praten over oplossingen, ‘maar dan niet in de media. Partners horen eerst met elkaar te spreken alvorens naar de media te gaan.’

Verhaegen vindt het goed dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een analyse maakt van een branche die het moeilijk heeft. ‘Maar ze benadert het wel heel negatief’, aldus Verhaegen in het BNR-programma.

Van wurgcontracten geen sprake

Het overgrote deel van de ondernemingen is naar zijn mening helemaal niet gebonden. Volgens Verhaegen heeft 80 procent van de ondernemers geen binding met een brouwer, of alleen een tapbinding. ‘Dat is contractueel geen echte binding en zo ervaren ondernemers dat ook.’

Dat ondernemers niet overstappen, heeft in de ogen van Verhaegen niets te maken met het mes op de keel. Daarover tegen BNR: ‘Van de ongebonden ondernemingen is in een lange periode geen enkele overgestapt, dat zegt toch iets over onze relatie met de ondernemers.’

Met de term wurgcontract heeft de Grolsch-topman niets. Volgens hem is het gedeelte van de prijs van een biertje dat naar hem komt, steeds kleiner. ‘Ik ben dan wel erg inefficiënt in het wurgen.’

Dagvaarding vier grote brouwers

KHN maakte in juni bekend de vier grote brouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev te dagvaarden vanwege kartelvorming in het verleden. Daarvoor en daarna liet de brancheorganisatie bovendien onderzoek doen naar de verhoudingen op de biermarkt.

Reageer op dit artikel