nieuws

NHN positief over reacties Nederlandse gemeenten

Café

Natte Horeca Nederland (NHN) is positief over de daadkrachtige houding van verschillende Nederlandse gemeenten om de uitvoering van het alcoholbeleid vanaf aankomende 1 januari als moeilijk of niet uitvoerbaar te bestempelen. In verschillende steden hebben gemeenten aangegeven niet of nauwelijks te zullen controleren op het alcoholgebruik van jongeren tussen 16 en 18 jaar na 1 januari.

NHN positief over reacties Nederlandse gemeenten

Dat er enkel is nagedacht over de gezondheidsaspecten van alcoholgebruik van jongeren onder de achttien en niet over de haalbaarheid van de wetswijziging, is een steeds meer gehoord argument, stelt NHN.

‘We staan aan dezelfde kant. In de aanloop naar de wetgeving is te weinig nagedacht over de uitvoering van de wetswijziging en de gevolgen ervan voor ten eerste de natte horeca. De ondernemers krijgen er een controlerende taak bij en moeten maar zien hoe ze problemen die zullen ontstaan het hoofd bieden. Dat dit weer eens voor inkomstenderving en sociale problemen zal zorgen, lijkt duidelijk’, aldus secretaris Lenny Sinke van NHN.

NHN stelt verder dat er nauwelijks geld is bij lokale overheden om controles uit te voeren. Sinke: ‘Bovendien is het controleren zelf al bijzonder lastig en de doeltreffendheid erg klein. Dat lokale overheden zich moeten houden aan de wet lijkt logisch. Echter, als een wet onuitvoerbaar blijkt is de stap om niet te controleren een duidelijk signaal.’Op ons social platform Misset Horeca Connect is een stelling geplaatst over de gevolgen van de leeftijdwijziging. Praat mee over dit belangrijke onderwerp.

Reageer op dit artikel