nieuws

Van Rijn: ‘Controle rookverbod steeds effectiever

Café

Als het rookverbod ook voor de kleine kroegen gaat gelden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer heeft te handhaven, hoeft dat niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is hoopvol over gecombineerde inspecties die sinds januari plaatsvinden in de horeca.

Van Rijn: ‘Controle rookverbod steeds effectiever

Maar hij blijft de resultaten ervan volgen, zo gaf hij woensdagavond 25 juni aan in het debat met de Tweede Kamer over het voorstel om de kleine kroegen niet langer uit te zonderen van het rookverbod in de horeca.

Inspecties

De Kamer vroeg zich af of de NVWA al die controles wel aankan en of het niet slecht uitpakt voor het beleid om jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken.

Van Rijn denkt dat het wel kan, omdat de inspecties steeds effectiever worden.

Taak van de gemeente

Sinds dit jaar de leeftijd voor het verkopen van tabak is verhoogd van 16 naar 18 jaar, constateren jonge toezichthouders overtredingen, waarna inspecteurs proces-verbaal gaan opmaken.

Verder wordt de handhaving makkelijker als we één lijn trekken voor alle horeca, aldus Van Rijn.

Hij vindt het nog te vroeg om zoals de ChristenUnie wil, de handhaving van het rookverbod een taak van de gemeenten te maken. Eerst wil hij zien hoe die het doen met de controles op het gebied van alcohol.

Algeheel rookverbod

PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren gaven eerder al aan dat zij vinden dat in de gehele horeca niet meer mag worden gerookt.

Eenmanszaken

VVD, SP, PVV menen dat de eigenaren van deze cafés best zelf kunnen beslissen of in hun zaak wordt gerookt, omdat in de eenmanszaken geen personeel hoeft te worden beschermd tegen de gevolgen van meeroken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel