nieuws

‘Btw-verhoging desastreus voor horeca’

Café 6247

Koninklijke Horeca Nederland -KHN- vindt het onacceptabel dat er plannen zijn om het lage btw-tarief te verhogen, zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met de negatieve gevolgen voor horecaondernemers. ‘Het lijkt een kleine stap, maar de impact is groot. Want horecaondernemers werken met kleine marges.’

‘Btw-verhoging desastreus voor horeca’

VVD, D66, CDA en CU onderhandelen over een coalitieakkoord en er zijn plannen voor een btw-verhoging. Van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Wij zijn hier fel op tegen. Het gaat eindelijk beter in onze branche. Mensen besteden weer meer in de horeca waardoor extra werkgelegenheid ontstaat. Dat komt met deze maatregel in één keer op de tocht te staan.’

‘Btw-verhoging ten koste van werkgelegenheid

KHN pleit, samen met de partners in het samenwerkingsverband Gastvrij Nederland, voor behoud van het lage 6 procent btw-tarief.  En voor lagere lasten op arbeid. Willemsen: ‘Als de btw omhoog gaat, wordt het duurder om uit te gaan. Per saldo gaat dit ten koste van de werkgelegenheid in en het imago van onze branche.’

Minder omzet en geen groei

Bij verhoging van het 6 procent btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Bij gelijke bestedingen van de consument, betekent dit dat er in de horeca circa één miljard euro aan omzet wegvalt, aldus KHN.

Reageer op dit artikel