nieuws

Talud9 wéér tweede in Koffie Top 100 2017

Café 679

Talud9 prolongeert de tweede plaats in de Koffie Top 100 en dat is een prestatie van formaat! Eigenaar Wouter Verwer is een geboren gastheer, die ontspannen de prachtigste koffies presenteert. Deze wijn- en koffiebar mag in Utrecht als verborgen pareltje gelden, in de Koffie Top 100 staat de zaak, met wéér plek twee, vol in de spotlight.

Talud9 wéér tweede in Koffie Top 100 2017
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Joep van der Pal

Wouter Verwer blijft zich jaar op jaar verbeteren en verbreden, en verbluft de jury deze keer vooral met zijn fenomenale espresso en verrassende presentaties. Ook schenkt hij de hoofdjury voor het eerst filterkoffie. 

‘Het eerste jaar dat we meededen, hadden we een americano, toen werden we vierde’, legt Verwer uit. ‘Vorig jaar serveerden we een long black, toen werden we tweede. Nu heb ik specifiek gekozen voor een handzame filtermethode.’  

Hij zet de gewassen El Salvador van Boot met een éénkops Melitta-filter. De koffie loopt rechtstreeks in een emaillen mok, wat heel goed past bij de uitstraling van de zaak. In de smaak belooft Verwer sinaasappel, blauwe bes en aardbei. Die laatste is in de geur heel duidelijk waarneembaar, de bessen komen in de smaak mooi naar voren.  

Espresso in een wijnglas 

Dat hij uiterlijk belangrijk vindt, blijkt ook uit zijn espresso. Overdag serveert hij die in een dikwandig shotglaasje, ’s avonds in een wijnglas. Dat vormt zowel een brug tussen de twee pilaren van het concept van Talud9: wijn en koffie, als een leuke gimmick om gasten te verrassen.  

De hoofdjury proeft beide serveerwijzen en is over allebei even enthousiast. In de smaak tonen van sinaasappel en koekkruiden als kaneel en kruidnagel. Het wijnglas brengt een volle body naar boven met aroma’s van kersen en amandel. Het shotglaasje geeft de espresso een prachtige balans van fijne subtiele aciditeit en een zacht bittertje van sinaasappelschil. ‘Espresso in een wijnglas serveren getuigt van lef en van kennis van je product, want het pakt heel goed uit. Wat een topespresso!’, juicht de hoofdjury.

Relaxte ontvangst en
verbluffende koffiepresentaties

 

‘We willen verbeteren’, zegt Verwer. ‘De ambitie was om in de top-5 te blijven, het is mooi dat dat gelukt is. Als we zouden dalen, is dat waarschijnlijk omdat anderen beter worden. En dat is alleen maar mooi.’  

Het moge duidelijk zijn, de hoofdjury komt met veel plezier naar Utrecht voor de koffies, die in smaak ongeëvenaard zijn in de Top 100. De hoofdjury put zich uit in loftuigingen over het concept, de mooi ingerichte zaak (in 2015 goed voor de titel Mooiste Venue) en de ontspannen maar gastvrije houding van Wouter Verwer. 

Bekijk hier de complete ranglijst Koffie Top 100 2017…

Reageer op dit artikel