nieuws

Vatgerijpte bieren in gevaar door tekort aan vaten

Café 1355

Het rijpen van bier op bourbonvaten, voor vatgerijpte bier dreigt onbetaalbaar te worden voor bierbrouwers. Door de populariteit van whiskey kan de productie van de vaten nauwelijks bijgebeend worden.

Vatgerijpte bieren in gevaar door tekort aan vaten

De producenten van whiskeyvaten kunnen de toenemende populariteit van Bourbon whiskey niet langer bijbenen. Daardoor is de prijs per vat, populair bij brouwers voor hun vatgerijpte bieren, is de laatste jaren meer dan verdubbeld, naar ruim $200. Vanwege de hoge vatprijs en bourbon populariteit kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te laten rijpen en de vaten daarna te hergebruiken voor andere spirits.

Exotische smaak

Hierdoor komen steeds minder vaten op de aftermarket. Bierbrouwers die al jaren hun bieren laten rijpen op bourbonvaten kunnen nog nauwelijks aan vaten komen. De vaten die nog wel verkrijgbaar zijn, hebben zo’n hoge prijs dat het bier na rijping op deze vaten onbetaalbaar wordt. Tientallen Nederlandse bierbrouwers gebruiken juist bourbonvaten omdat deze vaten slechts één keer gebruikt zijn en na rijping een specifieke exotische smaak geeft aan het bier van vanille en kokos.

Michel Ordeman, voorzitter van brancheorganisatie Craft: ‘De laatste jaren zie je veel

AMSTERDAM - Michel Ordeman van Bierbrouwerij Oedipus, opdrachtnummer : 3934

Michel Ordeman

Nederlandse onafhankelijke bierbrouwers barrel agen, oftewel bier in vaten laten rijpen. Ik heb de prijs van bourbonvaten zien stijgen van 75 dollar naar nu boven de 200. De bourbon vaten zitten nu op een vergelijkbaar niveau als Europese vaten van bijvoorbeeld whisky en port. ‘Barrel aging’ is kostbaar door de dure vaten en de hoge bewerkelijkheid.

Lees ook: Hertog Jan Vatgerijpt valt in de prijzen

Productiestijging 250%

Sinds 1999 is de bourbon productie met 250% gestegen van 455 duizend vaten naar 1,5 miljoen. Jaar na jaar worden productierecords gebroken. Vatenproducenten verdrievoudigen hun productiecapaciteit. De prijs van het eikenhout waarvan de vaten worden gemaakt vormt hierin een essentieel concurrentie-element.

Reageer op dit artikel