Barrel aged-primeur tijdens Gulpener hopoogst

Barrel aged-primeur tijdens Gulpener hopoogst

Tijdens haar jaarlijkse hopoogst, komt bierbrouwer Gulpener met een aantal primeurs. Hieronder een gelimiteerde  Whisky Barrel Aged Peated Masterblend. Ook wordt er eenmalig een ongefilterde Dort gebrouwen.

Gulpener oogst zondag 9 september haar hop die in Reijmerstok verbouwd wordt. Bijna 250 'vrienden en familieleden' van de brouwerij helpen vrijwillig mee om de hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt om de dag na de hopoogst, eenmalig een heel speciaal bier mee te brouwen.

Een ongefilterde Dort mét verse hopbellen. Dort is eerder dit jaar uit het assortiment van Gulpener verdwenen. Om de Dort-liefhebbers nog een keer tegemoet te komen, gaat Brouwmeester Steven van den Berg deze eenmalige speciale Dort brouwen. Het bier zal waarschijnlijk in november op de markt komen

Gulpener Barel Aged

Tijdens de hopoogst introduceert Gulpener een nieuw bier: de Whisky Barrel Aged Peated Masterblend, die in zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar zal zijn. Het nieuwe bier komt voort uit de Gulpener Wintervrund. Die is na vries-destillatie gelagerd in Schotse eikenhouten vaten waar peated single malt Whisky in gerijpt heeft.

Door de combinatie van Gulpener IJs-Wintervrund en de 15 maanden houtlagering in de kelders van het BrouwLokaal, heeft het bier een peated karakter gekregen doordat de mout die gebruikt wordt bij het productieproces van Whisky gedroogd is met een door turf gestookt vuur.

De Hopoogst op wind- en zonne-energie

Bij het organiseren van een festival als de Gulpener Hopoogst is het noodzakelijk om met diesel-aggregaten werken. Die zijn weinig duurzaam en daarom gaat het Hopoogst festival dit jaar volledig op wind- en zonne energie draaien dankzij de GreenBattery. Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener: 'Het is al jaren een doorn in ons oog dat we zo’n mooi evenement organiseren dat volledig past bij de duurzame filosofie van de brouwerij, maar toch met vervuilende aggregaten moesten werken.'

Terwijl de plukkers aan het werk zijn om de hop te oogsten is er op het festivalterrein veel te zien, proeven en beleven. Zo is het Gulpener Brouwlokaal aanwezig met gerechten en bijzondere bieren uit de microbrouwerij, er worden Biercolleges gegeven, wordt er gebrouwen op de minibrouwerij, is er een 'krat kartbaan', activiteiten voor de kinderen, de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim.