nieuws

Jenevermuseum zet deuren open voor distillateursopleiding

Café 441

Het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam zet vanaf zaterdag 6 oktober de deuren open voor de opleiding tot distillateur. Deelnemers krijgen tijdens deze complete, professionele basisopleiding tot distillateur theorie- en praktijkles over alles wat met distilleren te maken heeft. De deeltijdopleiding duurt negen maanden en wordt georganiseerd door het Belgische opleidingsinstituut SYNTRA.

Jenevermuseum zet deuren open voor distillateursopleiding

‘We willen ook mensen in Nederland de mogelijkheid geven om professioneel met distilleren aan de slag te gaan. Waar ze voorheen naar Hasselt in België moesten, kunnen ze nu naar Schiedam komen’,  vertelt Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum. Zij stelt het museum aan de Lange Haven ter beschikking met de achterliggende gedachte dat het museum een jeneverexpertisecentrum is. ‘Het is ons doel om zo veel mogelijk mensen kennis van jenever bij te brengen. Zo’n opleiding past er perfect bij. En we willen mensen de kans geven om een klein distilleerbedrijf op te zetten.’De bezoekers van het Jenevermuseum zullen – op een paar praktijkdagen na waarbij de stookruimte gebruikt wordt – geen hinder ondervinden van de lessen.

Succesvolle start-ups

Na de opleiding van vorig jaar zijn er een aantal succesvolle distillateurs voor zichzelf begonnen. Zo zette Benno Klopman Stokerij Klopman op en stookt Duivelskral Gin, ontwikkelt Paul den Dulk een Nederlandse whisky en is Merel Ligtelijn begonnen met Tulpenlikeur en eigenaar geworden van het Likeur Museum.

cof

Over het Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is deze stad geheel terecht benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘GinCity’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins (en jenevers) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van het jeneverstoken.

Reageer op dit artikel