Cocktails met minder alcohol: Mads Voorhoeve wint eerste OneUnit

Cocktails met minder alcohol: Mads Voorhoeve wint eerste OneUnit

Zes maanden lang daagden OneUnit en SpiritsNL 8 Nederlandse bartenders uit om een cocktail te ontwikkelen die slechts 1 eenheid alcohol bevat maar niets inlevert op smaak. Gisteren kwam Nederlands eerste laag-alcoholische cocktailcompetitie tot een eind en ging Mads Voorhoeve er met de titel vandoor.

Mads Voorhoeve, bartender en eigenaar van de European Bartending School,  overtuigde de jury met zijn Rocket Fizz. 'Een cocktail met de perfecte balans tussen spicy, citrus en smokey met verrassende ingrediënten', zo oordeelde juryleden Tess Posthumus, Misja Vorstermans, Lennart Deddens en Daryl Lieuw-On.

OneUnit daagde me uit om cocktails eens van een hele andere kant te bekijken. Met mijn Rocket Fizz wilde ik laten zien dat low-ABV cocktails ook verrassend en complex kunnen zijn’, aldus bartender Mads Voorhoeve.

Competitie OneUnit

Zes maanden lang gaf oneUNIT 8 bekende bartenders de uitdaging om de jigger wat vaker te laten staan. Eric van Beek, Tim Lefèvre, Ben Lobos, Michelle Popov, Pieter van Veldhoven, Mads Voorhoeve, Charlotte Sauzet en Eddy Trenidad gingen in deze eerste laag-alcoholische bartendercompetitie de strijd aan.

Zij ontwikkelden een signature OneUnit Cocktail. Een drankje dat slechts 1 eenheid alcohol bevat, maar niets mist aan complexiteit en smaak. De finale luidde overigens meteen de opening in van de tweede editie van OneUnit.

OneUnit: meer met minder

Bartenders die mee willen doen in de competitie om een low-ABV cocktail te creëren, kunnen zich inschrijven via OneUnit.nl. De winnaar van deze tweede editie wordt op de Horecava 2020 gekozen in de Pop-Up Bar Experience, waar het winnende drankje geschonken wordt op de aansluitende. De winnaar ontvangt net als in de eerste editie een op maat gemaakt pr-traject.

OneUnit Mads Voorhoeve

Met de campagne oneUNIT richten SpiritsNL en de NBC zich op verantwoord drinken en het vergroten van kennis in de barindustrie. Dat doen beide organisaties door samen met bartenders de handen ineen te slaan om creatieve cocktails te shaken met één unit alcohol, 12,5 ml. Dat staat gelijkt aan de hoeveelheid alcohol in een glas bier of wijn.