Grolsch: kwijtschelding huur als optie voor horeca

Grolsch: kwijtschelding huur als optie voor horeca

Grolsch gaat uiteindelijk tóch huurkortingen aanbieden aan ondernemers die huren van de bierbrouwer. Grolsch heeft daarvoor een aantal opties aan haar klanten voorgelegd. Wie voor kwijtschelding kiest, dient het bedrag dat nog overblijft dan wel 'op korte termijn' te betalen.

De ommezwaai van Grolsch komt plots. Zo'n twee weken geleden liet de brouwer weten van mening te zijn dat dit voor de maanden april/mei 'geen optie lijkt te zijn.’

Nu schotelt de Twentse bierbrouwer haar klanten toch drie opties voor in een brief die woensdag 13 mei verzonden is. De eerste optie is uitstel van betaling, iets dat het in april ook al aanbood, van 90 dagen. Een tweede optie geldt voor ondernemers die in één van de panden zitten waar Grolsch eigenaar is. Zij kunnen kiezen voor 50% korting over de maanden april en mei en 33% in juni.

Wie in een pand zit waar Grolsch als tussenhuurder betrokken is, kan kiezen voor 1/3 huurkorting. Grolsch zegt in de brief met verhuurders te onderhandelen om ook hen 1/3 te laten betalen, zodat ondernemers 2/3 korting krijgen voor de maanden april, mei en juni.

Of de kwijtschelding ook geldt als de verhuurder niet meedoet is niet duidelijk.

Indien korting; op korte termijn betalen

Van ondernemers die kiezen voor de korting, zo staat te lezen in de brief, verlangt Grolsch wel dat zij het openstaande bedrag op korte termijn voldoen.

Wat die korte termijn is en waarom die geldt is iet duidelijk. De bierbrouwer was vrijdag 15 mei niet bereikbaar.

Ook zegt Grolsch ondernemers tegemoet te willen komen door met een voorschot op de jaarbonus te komen. Deze wordt normaliter het jaar erop in het eerste kwartaal verrekend, maar ondernemers kunnen daar nu aanspraak op maken.

De brouwer verrekent dit op basis van hun inschatting de opgebouwde bonus over de maanden januari, februari en maart 2020.