nieuws

‘Niet gezondheid’ opdringen aan jeugd

Catering

De jongere is een ongrijpbaar fenomeen geworden. Zoveel werd woensdag wel duidelijk tijdens de tweede dag van het minicongres de Kracht van Aandacht van Albron in de Meern. ‘Ieder keurmerk heeft voor jongere averrechts effect’.

‘Niet gezondheid’ opdringen aan jeugd

De cateraar uit De Meern had een indrukwekkend gehalte aan sprekers uitgenodigd op dag 2 van de Kracht van Aandacht met als thema ‘Gezondheid en de Generatie Einstein’. Achtereenvolgens spraken straat-o-loog Pim van den Berg, Jeroen Boschma (auteur Generatie Einstein) en de oud-staatssecretarissen Margot Vliegenthart en Clémence Ross. Ook de verantwoordelijke binnen Albron voor schoolcatering, Theo de Koning, liet aan presentator Inge Diepman weten hoe Albron ‘omgaat’ met jongeren en eten.

De Koning verwees onder meer naar het unieke onderzoek naar eetgedrag bij studenten, genaamd ‘What’s your flavour’. Van den Berg liet vervolgens in onnavolgbaar tempo zien wat zijn ‘straat’indrukken waren van studenten, schoolsituaties en eten en drinken. De genodigden, directies, leden Raad van Bestuur, facilitair managers van onderwijsinstellingen, hoorden ademloos toe.

Boschma weet na het schrijven van het baanbrekende boek Generatie Einstein zo ongeveer hoe ‘de jongere’ in elkaar steekt. Maar ook hij moest bekennen dat hij zich nog iedere keer verbaast over de keuzes die de jeugd maakt. ‘De jongere’ blijkt een ongrijpbaar fenomeen geworden dat acteert in diverse netwerkjes. Het thema ‘gezondheid’ aan ze opdringen is totaal uit den boze. ‘Het Ik Kies Bewust keurmerk? Dat heeft een averrechts effect. De jeugd denkt: ‘als iets goed is hoeven het er toch niet op te zetten?’

Vliegenthart verwees in haar presentatie naar de zorgwekkende cijfers uit een onderzoek van het RIVM en NIGZ. Daaruit bleek onder meer dat ruim 50 procent van de schoolkantines meer ongezonde dan gezonde producten aanbiedt. Ross had in haar presentatie op mooie wijze de zorg over haar opgroeiende kinderen verwerkt.

Donderdag is de laatste dag van de Kracht van Aandacht, met als thema ‘Hoe kunnen Facilitair en HR bijdragen aan het succes van een onderneming?’. Op de foto (v.l.n.r.) Pim van den Berg, Clémence Ross, Jeroen Boschma, Inge Diepmann, Teun Verheij (voorzitter hoofddirectie Albron) en Margot Vliegenthart.

Zie ook: ‘Nieuwe ouderen in de watten leggen’, het verslag van dag 1. In Misset Catering volgt een uitgebreide reportage over de Kracht van Aandacht.

Reageer op dit artikel