De nieuwe code is van toepassing is op eten en drinken in bedrijfsrestaurants, scholen, institutionele organisaties als ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, justitiële inrichtingen en gehandicaptenzorg. De code voldoet aan alle Europese en Nederlandse voorschriften. De opzet is eenvoudig en toegespitst op vereenvoudiging van de systematische controles op alle processen van de voedselverwerking binnen de locaties van de contractcateringbedrijven. Smaakvolle en mooie presentatie van eten en drinken blijft daarmee passen binnen de strenge regels om voedselveiligheid te garanderen.
Deze voortdurende zorg voor voedselveiligheid en wijzigende wetgeving en omstandigheden, waren voor Veneca aanleidingen om de Hygiënecode te upgraden. De EU voerde in 1996 de HACCP-richtlijn in. Veneca heeft de richtlijn aangepast om een branche-eigen hygiënecode op te stellen en brengt sindsdien de 'Hygiënecode voor de Contractcatering' uit. Daarin zijn alle normen en controleaspecten opgenomen waaraan de hygiëne in deze bedrijven moet voldoen.
De eerste Hygiënecode voor de contractcatering werd in 1996 opgesteld en is sinds die tijd vier keer aan nieuwe eisen en voorschriften aangepast. De laatste aanpassingen hebben sluiten nauw aan bij de recente wijzigingen van de General Food Law. Daarnaast zijn de bepalingen rondom uitgifte van eten en drinken verbeterd.
Alle contractcateringbedrijven zijn in staat om het hoge niveau van voedselveiligheid te waarborgen. De voorschriften uit deze Hygiënecode worden beschouwd als middel om het risico van microbiologische, chemische en fysische besmetting te elimineren en de veiligheid van de producten te waarborgen. Veneca zorgt ervoor dat de implementatie van strenge wetgeving hand in hand kan gaan met een goede praktische uitwerking.
De hygiënecode is opgesteld in nauw overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en is goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Eerder verschenen berichten over hygiëne: