nieuws

‘Waken voor nieuwe eisen duurzaam inkopen

Catering

De Veneca heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ook in tijden van crisis wil de branchevereniging van de contractcateraars in Nederland verduurzaming toe blijven passen. Veneca-voorzitter Hans Rijnierse geeft echter ook een waarschuwing ten aanzien van dit onderwerp.

‘Waken voor nieuwe eisen duurzaam inkopen

‘Veneca heeft in 2008 een mooie groei gerealiseerd, terwijl er in dat jaar veel duurzame initiatieven zijn genomen. Kennelijk is verduurzaming geen belemmering voor groei.’ Aldus Rijnierse (foto) tijdens de Jaarbijeenkomst van de brancheorganisatie in het Concern Congres Centrum te Amsterdam afgelopen woensdag.

Hij overhandigde daar het eerste exemplaar van het Veneca Jaarverslag 2008 (met het thema Duurzaam) aan Willem Lageweg, directeur MVO Nederland. Veneca wil, ook in tijden van economische tegenslag, aandacht blijven besteden aan ‘verduurzaming’, een begrip dat inmiddels – bepleit door Veneca – in het LNV-beleid de term ‘duurzaam’ heeft vervangen.

Waarschuwing

Rijnierse: ‘Zo is onlangs een convenant getekend waarin wij willen samenwerken om te komen tot verdere verduurzaming van eieren, kippen- en varkensvlees en daarbij ook het welzijn van dieren meenemen. Ook weer een initiatief waaraan de gehele keten – producenten, leveranciers, opdrachtgevers en consumenten – meedoet.’

Naast het noemen van enkele andere ‘MVO-wapenfeiten’ (‘Op het gebied van biologisch eten en drinken scoort catering het hoogst’) gaf Rijnierse ook een waarschuwing: ‘We moeten waken voor nieuwe eisenverzwaringen ten aanzien van duurzaam inkopen. Het is prima dat men daaraan bouwt, maar de overheid moet op dit punt niet doorschieten.’

Een uitgebreid artikel over het Veneca-jaarverslag volgt in de nieuwe Misset Catering.

Zie ook voorwoord Hans Rijnierse: ‘Voldoende kansen om moeilijke periode goed te doorstaan’

Reageer op dit artikel