nieuws

Ouderen willen extra betalen voor maaltijd

Catering

Ouderen (57 procent) hebben extra geld over voor versbereide maaltijden. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, meldt Zorgvisie.

Ouderen willen extra betalen voor maaltijd

Uit de enquête van Berenschot onder ruim 650 Nederlanders blijkt dat mensen bereid zijn te betalen voor extra voorzieningen op het terrein van zorg, welzijn, wonen en leefstijl. Gemiddeld willen de ondervraagden ruim 28 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan extra voorzieningen om een stuk eigen regie over de invulling van hun leven te waarborgen.

Voor respondenten tussen de 70 en 80 jaar ligt dit nog iets hoger, zij geven aan ruim 29 procent hieraan te willen besteden. Deze en andere resultaten van het onderzoek worden begin 2013 gepubliceerd in een boek over de toekomst van de Ouderenzorg in Nederland met de titel ‘De vergrijzing voorbij’.

Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd waarbij zelf gekozen kan worden wat er op het menu staat, hebben ouderen veel geld over. Gemiddeld 57 procent van de ondervraagden gaf aan hiervoor een extra eigen bijdrage te willen betalen. Ook eigen sanitaire voorzieningen worden erg gewaardeerd, bijna de helft van de ondervraagden zou hier een eigen bijdrage aan willen leveren.

Andere zaken staan minder hoog op de verlanglijst. Zo hebben minder mensen geld over voor aanvullende huishoudelijke verzorging (38 procent), een eigen terras of tuin (36 procent), vervoer op maat (36 procent), aanvullende persoonlijke verzorging (32 procent) of een eigen keuken (31 procent). Reizen en vakanties onder begeleiding of dagactiviteiten onder begeleiding hebben ook minder prioriteit voor ouderen. Gemiddeld wil 29 procent van de ondervraagden bijbetalen voor reizen en vakanties, voor dagactiviteiten is dit gemiddeld 17 procent van alle ondervraagden.

Reageer op dit artikel