Sodexo ontslaat 800 mensen vanwege coronacrisis

Sodexo ontslaat 800 mensen vanwege coronacrisis
Vegetarisch broodje van Sodexo: gezondheid en duurzaamheid waren focus voor corona.

Bij cateraar Sodexo Nederland verdwijnen 800 van de 3000 arbeidsplaatsen. Door de coronacrisis is de omzet van de onderneming fors gedaald.

Sodexo verliest vooral veel omzet omdat mensen thuis werken en niet eten in de bedrijfsrestaurants die door Sodexo worden uitgebaat. Ook universiteiten en scholen gingen op slot of kregen veel minder aanloop waardoor ook de kantine-inkomsten opdroogden.

Dat bevestigde Sodexo na berichtgeving door de NOS.

Volgens Sodexo vallen er niet alleen ontslagen bij de cateringtak, maar verdwijnen er ook banen bij andere onderdelen. Over de timing van de ontslagen kon een woordvoerster van het bedrijf nog niets zeggen.

Momenteel wordt met de bonden gewerkt aan een regeling, ook om medewerkers naar een andere baan te begeleiden. Daarover is al wel een akkoord, maar leden van de vakbonden moeten daar nog een klap op geven.

Het bedrijf staat op nummer 1 in de Top 25 Grootste Cateraars van Nederland van Misset Catering met een omzet (2018) van €327 miljoen in ons land. Dat jaar had de cateraar ongeveer 650 locaties in Nederland.

Sodexo weredwijd

Sodexo Nederland is onderdeel van Sodexo. dat in 72 landen wereldwijd actief is. Het bedrijf telt 460.000 medewerkers. Naast catering- en schoonmaakpersoneel zijn via de dienstverlener ook vele receptionistes, onderhoudsspecialisten, accountmanagers, schoonmakers en technische professionals werkzaam.

De van oorsprong Franse cateraar verwacht dat corona een gat van €2 miljard in de omzet zal slaan. De redenen zijn gelijk aan die van het Nederlandse bedrijfsonderdeel. Omdat veel scholen en bedrijven gesloten zijn en evenementen worden afgeblazen vanwege corona is er minder vraag naar de catering- en schoonmaakdiensten van het bedrijf.

Vorig boekjaar was Sodexo goed voor een omzet van €22 miljard. Als gevolg van de uitbraak trok het bedrijf eerder al de verwachtingen voor het lopende boekjaar in.