Fysieke overbelasting in de horeca: 7 tips

Fysieke overbelasting in de horeca: 7 tips
Foto: Buro voor Fysieke Arbeid

Werken in een cafetaria stelt je lichaam elke dag weer op de proef. Fysieke overbelasting vormt dan ook een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en langdurige uitval in de horeca. Hoe voorkom je problemen? 7 tips van Koninklijke Horeca Nederland.

1. Werk niet te lang aaneengesloten en neem op tijd pauze.
2. Zorg dat elke werknemer genoeg afwisseling heeft in zitten en staan.
3. Ga na of de inrichting van de zaak en de bereidingsruimte bijdragen aan een goede of slechte houding tijdens het werk.
4. Een training in overleg met de medewerker en arbodienst kan bijdragen aan een goede houding.
5. Door regelmatig met je medewerkers te praten over de werkomstandigheden, kunnen klachten worden voorkomen. Bijvoorbeeld door roosters door te nemen of werkzaamheden te
evalueren. Bespreek ook aanpassingen en hulpmiddelen, zoals een stasteun.
6. Maak een goede risico-inventarisatie (RI&E) met een plan van aanpak voor verbeterpunten.
7. Wil je als ondernemer iets extra’s doen? Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfitness. Dit kun je via de werkkostenregeling voordelig aanbieden.

Lees meer over fysieke overbelasting en het voorkomen daarvan in editie 23 van Snackkoerier (december 2016).