Experts: 'Horeca ten minste tot 16 mei gesloten'

Experts: 'Horeca ten minste tot 16 mei gesloten'

Cafetaria's, ijssalons, restaurants en cafés moeten ook na 28 april nog gesloten blijven. Dat zeggen de experts tegen RTL Nieuws. De horecasluiting zou tot ten minste 16 mei moeten worden verlengd.

Wat de deskundigen betreft gaat er ook een streep door de zomerfestivals en andere evenementen. Die waren al tot 1 juni verboden, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen. Evenementen zouden zeker tot 1 september verboden moeten blijven. Verder vinden deskundigen dat kinderen weer voorzichtig naar de basisschool kunnen gaan en onder bepaalde voorwaarden weer kunnen sporten.

Maatregelen na 28 april

Het hele land kijkt met spanning uit naar het besluit van het kabinet over de coronamaatregelen na 28 april. De meest betrokken ministers (samen de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing) praten vanmiddag (21 april) weer met elkaar. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven om 19.00 uur opnieuw een persconferentie. Of het kabinet het advies van de experts volgt, is nog onzeker.

Protocol voor anderhalvemeter-economie

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil dat alle sectoren een plan opstellen voor de anderhalvemeter-economie. Zo’n protocol is een voorwaarde om op termijn weer in bedrijf te kunnen. Een dergelijk plan moet rekening houden met onder andere afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloeding van klanten en leveranciers. Het protocol moet goedgekeurd worden door een beoordelingscommissie.

Een bedrijfstak die geen goed protocol heeft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan volgens de minister voorlopig sowieso niet zomaar weer aan de slag, zegt de minister. Maar ook een branche die wél goed regelt dat klanten en personeel het virus niet kunnen overdragen, is daarvan niet zeker.

Een sector kan de draad pas weer oppakken als het virus enigszins onder controle is. Maar ook dan moeten andere opstartende sectoren daarvoor wel ruimte laten. Anders wordt het in het openbaar vervoer of op straat toch weer te druk, zegt Wiebes.

ProFri en VCHO komen met plan

Vakverenigingen ProFri en VCHO hebben inmiddels een protocol ingediend. Het bevat concrete richtlijnen om zowel nu als in de nabije toekomst als horecabedrijf te kunnen functioneren in de anderhalvemeter-economie. Onderdeel van het protocol: bedrijven die hun restaurantfunctie willen hervatten, meten de temperatuur van gasten bij de ingang. Het Ambachtelijk IJscentrum laat weten een deel van dit protocol te ondersteunen.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.