Salsashop groeit door met Mexicaans vegan fastfood

Salsashop groeit door met Mexicaans vegan fastfood
Snelle en smaakvolle vegan gerechten dankzij gehakt van Meatless Farm.

Gezond, smaakvol Mexicaans fastfood was in Amsterdam en omstreken nog niet te vinden. Salsashop sprong in 2014 in dit gat in de markt. Het bedrijf maakt een enorme groei door dankzij het plantaardige gehakt van Meatless Farm. Hiermee weten ze ook een bredere doelgroep aan te spreken: flexitariërs, vegetariërs en vegans.

De snelheid van fastfood en de kwaliteit van een servicerestaurant. Salsashop, met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden en Groningen, heeft het allemaal. Eigenaar Louis Wesseling: ‘De trend van gezond en goed fastfood Mexican Style zag ik in de VS ontstaan. Superlekker eten, maar een Fresh Mexican concept was in Nederland nog niet te vinden. Dus heb ik een eigen formule ontwikkeld met een Mexicaanse chef. Dat is Salsashop geworden.’

Salsashop zet Mexicaans eten opnieuw op de kaart. ‘Het is écht het allerlekkerst, omdat het simpel is én vers. Er is niet veel poeha nodig om lekker Mexicaans te eten. We zijn iets anders gewend door de opkomst van bekende grote Tex Mex ketens, waarbij alles wordt overgegoten met kaas. Die perceptie willen we graag veranderen. Er is zo veel meer mogelijk. Het kan ook simpel, snel én gezond.’

Gezondheid steeds belangrijker

Voeden in plaats van vullen, wordt voor veel consumenten steeds belangrijker. Men is zich steeds bewuster van gezonde voeding en van de invloed van bepaalde producten op het milieu. Niet voor niets groeit het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten. ‘Volgens mij moet je gewoon mee ontwikkelen, dat is de enige way forward. De hele markt beweegt steeds meer richting vleesvervangers, dus je moet ook wel mee’, zegt Wesseling.

‘Ons menu varieert behoorlijk. We passen de gerechten ook aan op de trends die we signaleren en belangrijk vinden. Wij bieden een gezond alternatief voor fastfood, waarvan je prima meerdere keren per week kan eten. Vegetarische opties hebben we al een hele tijd op de kaart staan, maar we vonden dat een vegan component niet mocht ontbreken. Zonder in te boeten op smaak uiteraard.’

Oplossing met plantaardig gehakt

Het kiezen voor een plantbased optie wordt steeds normaler, merkt Wesseling. ‘Zelfs vleeseters raken gewend aan het kiezen van een vegan optie, de markt voor flexitariërs is heel groot. Maar dan moet het wel écht lekker zijn, want niemand wil inleveren op smaak. Daarom is bij ons de taste leidend, ook in de vegan producten. Dankzij het plantaardige gehakt van Meatless Farm is dat gelukt.’

data in de horeca
Louis Wesseling van de Salsashop.

‘Het gehakt is een heel fijn product. Met name de structuur, die echt enorm lijkt op gehakt van vlees, is fantastisch. We brengen het gehakt zelf op smaak en verwerken het onder meer in onze burrito’s en taco’s. De textuur blijft heel goed in de bereiding, dat is niet altijd het geval met vegan-producten. Ik vind het een absolute aanrader, voor als je op zoek bent naar een volledig plantaardige vleesvervanger die je ook nog zelf op smaak kunt brengen.’