nieuws

‘Blazen voor het stappen

Horeca

De politie moet mensen die in Amsterdam komen stappen, al op de toegangswegen naar de binnenstad laten blazen en controleren op wapenbezit. Dat stelde het Amsterdamse VVD-raadslid F. Houterman woensdag.

Volgens Houterman zijn veel van de ‘stappers’ al onder invloed voordat ze in gebieden als het Rembrandtplein of het Leidseplein uitgaan. Dat heeft te maken met de hoge prijzen van de horeca ter plekke, stelt het raadslid. De door hem voorgestelde preventieve controles voor het stappen, in plaats van daarna moeten een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van het alcohol-gerelateerde geweld in de uitgaansgebieden.

Een woordvoerster van de politie noemt het voorstel ‘creatief’ en wil het ‘niet bij voorbaat neersabelen’. Eerder deze week hield de Amsterdamse politie al een pleidooi voor de uitbreiding van haar bevoegdheden om bij verkeerscontroles ook de kofferbak te controleren op wapens.

De Tweede Kamer heeft onlangs al ingestemd met een wetsvoorstel dat preventief fouilleren voor beperkte duur mogelijk maakt in door de burgemeester aangewezen gebieden. De politie mag dan ook auto’s doorzoeken. Op dit moment wordt vaak bij grote alcoholcontroles de Douane ingeschakeld die wel mag controleren op wapens in auto’s.

Reageer op dit artikel