nieuws

Hygiëne openbare wc’s ver te zoeken

Horeca

Op een warme zomerdag een openbaar toilet bezoeken is volgens een onderzoek van het vakblad Service Management een onfrisse aangelegenheid. Slechts een op de acht onderzochte toiletten in cafés, ziekenhuizen en tankstations bleek werkelijk schoon. De inspectie was tijdens tropische zomerdagen in augustus.

Een team van het vakblad voor de schoonmaakbranche onderzocht 150 openbare wc’s in het land waarbij vooral gekeken werd naar de bacteriologische vervuiling. De damestoiletten kwamen bij het onderzoek beduidend beter uit de bus dan de heren-wc’s. Een op de zes vrouwen heeft kans een schone wc aan te treffen in een openbaar gebouw. Bij mannen is die kans een op twaalf.

Bacteriën voelen zich vooral thuis op de toiletbril. Van de onderzochte zittingen bleek 49 procent verontreinigd te zijn. Ook de knop van de kraan bleek vaak (44 procent) niet fris. Tijdens dezelfde onderzoek vorig jaar bleken zes op de tien wc’s niet schoon.

Woordvoerder Van Zomeren van Service Management geeft toe dat het warme weer de resultaten van het onderzoek dit jaar vertroebelde. ‘Bij zeer warm en drukkend weer neemt de bacteriegroei snel toe. Maar ook op warme dagen moeten mensen naar het toilet.’ Niettemin wordt het onderzoek volgend jaar in de maand september gehouden.

Reageer op dit artikel