nieuws

Koninklijk huwelijk ook publieksfeest

Horeca

Op de avond voor het koninklijk huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is er in de Amsterdamse ArenA een groot volksfeest. Het Nationaal Oranje Comité nodigt hiervoor 50.000 mensen uit die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking vormen.

Aan de verdere invulling van de festiviteiten op vrijdag en zaterdag in de stad wordt nog gewerkt. Volgens burgemeester Cohen is het huwelijk van een aankomend staatshoofd meer dan een privé-aangelegenheid. De organisatie houdt op deze dag rekening met de wensen van het bruidspaar, maar het publiek speelt ook een grote rol gedurende de huwelijksdag.

Burgers en bedrijven zijn door Cohen opgeroepen ideeën voor het feestprogramma en de versieringen aan te dragen. De burgemeester heeft er inmiddels een aantal bekeken. Hij kon in ieder geval vertellen dat de optie om de rit met de Gouden Koets te vervangen door een ballonvaart niet doorgaat. De gemeente is inmiddels in overleg met een aantal kunstenaars over de aankleding van de openbare ruimtes.

Het programma voor het koninklijk paar en zijn gasten ligt grotendeels wel vast. Nadat burgemeester Cohen het paar in de Beurs van Berlage in de echt verbindt, volgt de kerkelijke inzegening in de Nieuwe Kerk. Of hierbij ook een Argentijnse priester bij aanwezig is, is nog niet bekend.

Het publiek kan het paar in de Gouden Koets vervolgens toezwaaien op de Nieuwezijds Voorburgwal, het Spui, de Singelgracht, het Muntplein, het Rokin en de Dam. In het Paleis op de Dam vindt dan de balkonscène plaats, waarna het bruidspaar het middelpunt is van een privé-feest. Voor het volk wordt nog gezocht naar een passende afsluiting van de feestelijke dag.

Reageer op dit artikel