nieuws

North Sea Jazz mogelijk niet in Den Haag

Horeca

Het North Sea Jazz Festival verdwijnt mogelijk uit Den Haag. Aanleiding voor het eventuele vertrek is een toenemend aantal conflicten tussen de organisatoren van het festival en de directie van het Nederlands Congres Centrum (NCC). ‘We zijn al sinds 1 februari in gesprek en we komen er nog steeds niet uit. De tijd begint zeer te dringen’, aldus festivaldirecteur T. van den Hoek donderdag. Van den Hoek bekijkt momenteel andere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht als mogelijke vestigingsplaats voor het festival.

De problemen spitsen zich vooral toe op de houding van de nieuwe leiding van het congrescentrum. Totdat die in 1999 aantrad liep de samenwerking prima, aldus Van den Hoek. De nieuwe leiding verviervoudigde de huur. Ook zou het personeel massaal weglopen. ‘Ze gaan voorbij aan de overeenkomst zoals die er al jaren ligt en kunnen bovendien niet meer de goede service leveren van vroeger’, zegt de festivaldirecteur.

Op initiatief van de Haagse burgemeester Deetman is er onlangs crisisberaad geweest tussen het NCC en de festivaldirectie. Hier kwam volgens Van den Hoek naar voren dat het congrescentrum mogelijk een nieuwe eigenaar krijgt. Deze zou medio oktober bekend worden. Met de komst van de nieuwe eigenaar kan ‘het balletje twee kanten op gaan’, aldus Van den Hoek. De directeur wil nog even afwachten of de bemiddeling van de burgemeester en wethouder van cultuur Engering iets oplevert. ‘Maar de tijd dringt’, aldus de directeur.

Het festival begint namelijk elk jaar in november met het contracteren van artiesten. Dat zal dit jaar volgens Van den Hoek extra moeilijk zijn omdat veel muzikanten na de aanslagen in de VS niet willen vliegen. ‘Het vastleggen van de artiesten vergt veel energie. Een conflict kan ik dus nu helemaal niet gebruiken’, aldus Van den Hoek.

Volgens een woordvoerster van het NCC is er geen sprake van een conflict, maar gaat het om een verschil van inzicht over het contract dat er nu ligt. De organisatoren van het festival zouden buiten het contract om extra diensten afnemen, waarvoor ze moeten bijbetalen. ‘We zien geen enkele reden om de samenwerking te verbreken. North Sea Jazz is een schitterend evenement dat we absoluut niet kwijt willen’, aldus de woordvoerster.

Reageer op dit artikel