nieuws

Regels kerstversiering horeca verschillen

Horeca

Horecaondernemers kunnen nauwelijks uit de voeten met bestaande regelgeving omtrent brandveiligheid en kerstversiering. Onderzoeksinstituut TNO wil daarom uniforme regels voor kerstversiering in horecabedrijven en openbare gelegenheden.

Veel ondernemers weten volgens TNO nog steeds niet welke versiering is toegestaan. Dat blijkt uit een onderzoek naar de bestaande regelgeving. Deze regels verschillen volgens het centrum voor brandveiligheid van TNO per gemeente. Het is de taak van gemeenten om toe te zien op de naleving van brandveiligheid van openbare gebouwen. Richtlijnen hiervoor zijn medio dit jaar door de overheid voorgelegd aan de gemeenten.Volgens TNO houden de richtlijnen in dat horecaondernemers in de praktijk alleen nog keramiek- of aluminium versieringen kunnen gebruiken.

‘De rijksoverheid wil zich kennelijk indekken tegen ongelukken in de toekomst, maar haar adviezen zijn niet reëel’, aldus TNO-onderzoeker Van Mierlo. ‘Je kunt beter tegen ondernemers zeggen dat ze echte kersttakken mogen gebruiken mits deze binnen een maximale lengte en gewicht blijven. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn.’Het ministerie van Binnenlandse Zaken bestrijdt dat de regelgeving per gemeente erg verschilt. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft zich achter het pleidooi van TNO geschaard voor duidelijke, uniforme regels. De brandweer van Deventer heeft begin december overigens al kerstbomen en takken in horeca en openbare ruimten verboden.
Een reeks brandveiligheidvoorwaarden zijn te lezen op de site van KHN: www.horeca.org.

Reageer op dit artikel