nieuws

Amerikaanse toestanden door schoolkantines

Horeca

Te veel vet en te weinig fruit. Dat is volgens het Voedingscentrum in Den Haag de korte samenvatting van het voedingspatroon van veel 12- tot 16-jarigen. Jongeren in deze leeftijdsgroep eten veel vlees en snoep, terwijl de consumptie van groente en fruit ver achterblijft (in het geval van groente zelfs minder dan de helft van wat wordt geadviseerd).Het overaanbod van de almaar uitdijende schoolkantines speelt daarbij een belangrijke ‘negatieve’ rol.

Voor de jongeren is het moeilijk niet te vallen voor de vele verleidingen. Amerikaanse toestanden dreigen, omdat ook in Nederland een groeiend aantal jongeren is met overgewicht. Sinds 1980 is het aantal kinderen met (extreem) overgewicht toegenomen tot ruim 15 procent.

Uit het augustusnummer van Out-of-Home blijkt dat leerlingen van het voortgezet onderwijs van 15 jaar en ouder bijna twee euro per dag besteden tijdens schooltijd. Voor kinderen in de leeftijdscategorie 12 tot 15 ligt dit bedrag op iets meer dan een euro. Gemiddeld geven de scholieren anderhalve euro uit tijdens schooltijd. Opmerkelijk genoeg is dat bedrag veel lager dan de ruim zeven euro die op weg naar school wordt uitgegeven. Nog meer cijfers: de maandelijkse besteding van leerlingen van het voortgezet onderwijs aan versnaperingen bedraagt 114 euro, daarvan is 76 euro zelf verdiend en 38 euro zakgeld.

Reageer op dit artikel