nieuws

Inflatie in oktober blijft staan op 3,4 procent

Horeca

De inflatie in Nederland is in oktober uitgekomen op 3,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde prijsstijging is daarmee gelijk aan de uitkomst van september. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld.

Groente en frisdranken zijn iets goedkoper geworden, maar de benzine en telefoon zijn duurder vergeleken met vorig jaar. Vooral aardappels zijn flink lager geprijsd: zo’n 20 procent.

De geldontwaarding is sinds mei vrij stabiel, na een daling in de eerste maanden van dit jaar. Over vorig jaar was de inflatie nog 4,5 procent, met een piek van 4,9 procent in mei 2001.

Tussen september en oktober 2002 zijn de prijzen gemiddeld met 0,1 procent gedaald. Dit is gelijk aan de lichte prijsdaling tussen september en oktober 2001.

De inflatie in Nederland is nog altijd hoger dan het Europese gemiddelde. Volgens Europese normen is het verschil in oktober 1,4 procentpunt. Vorig najaar was dat verschil veel groter: enkele maanden lang stegen de prijzen hier 3,1 procent meer dan het gemiddelde in de eurolanden.

Reageer op dit artikel