nieuws

Stedeling luxer en vaker op vakantie

Horeca

De stedeling viert vaak luxer en meer vakantie dan de Nederlander die buiten de stad woont. Inwoners van een stad zijn er vorig jaar gemiddeld driemaal op uit geweest, terwijl de niet-stedeling doorgaans 2,3 keer op reis is gegaan.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag heeft gepubliceerd. Verder spendeerde de stadsmens vorig jaar gemiddeld 1072 euro aan zijn vakantie. Dat is bijna anderhalf keer zoveel dan personen van buiten de stad.

Stedelingen besteden vooral aan buitenlandse vakanties meer geld: gemiddeld 60 euro per dag. Niet-stedelingen geven doorgaans in het buitenland 47 euro per dag uit. De mensen uit de stad kiezen vaak luxere vormen van logies en vervoer uit en zijn daardoor duurder uit. Zij reizen meer naar verre bestemmingen buiten Europa, nemen daarbij het vliegtuig en overnachten in hotels.

Mensen van buiten de stad geven weer net iets meer geld uit aan binnenlandse vakanties. Zij besteden gemiddeld 20 euro per dag aan een trip in Nederland, terwijl dat bij de stedeling op 19 euro ligt. De stadsmensen zijn meestal goedkoper uit omdat zij vaker de beschikking hebben over een eigen onderkomen als een caravan of tweede huis.

Zowel stedelingen als mensen van buiten de stad brengen 80 procent van hun korte vakanties in eigen land door. De gemiddelde duur van deze trips is drie dagen. Beide groepen vertrekken in drie van de vijf gevallen met een lange vakantie (meer dan vier overnachtingen) naar het buitenland. Bij buitenlandse bestemmingen blijft Frankrijk de onbetwiste nummer een voor Nederlanders. De tweede meest favoriete bestemming is voor stedelingen Spanje, en voor mensen van buiten de stad België.

Qua binnenlandse vakanties zijn de Noordzeebadplaatsen, West- en Midden-Brabant en de Veluwe voor stadsmensen de grootste trekpleisters. De voorkeur van niet-stedelingen gaat in eerste instantie uit naar de bos- en heidegebieden op de zandgronden van Groningen, Friesland en Drenthe. Daarna trekken zij ook veel naar de Noordzeekust.

Reageer op dit artikel