nieuws

Zorghotel in Haarlem voor de tussenstop

Horeca

Ex-psychiatrische cliënten en andere ervaringsdeskundigen worden steeds meer ingezet voor de opvang van psychisch hulpbehoevenden. In Haarlem gaat vrijdag 22 november het zorghotel Pit-Stop open voor mensen die met de psychiatrie te maken hebben of hebben gehad. Het onderkomen draait grotendeels op de vrijwilligheid van ervaringsdeskundigen.

Het project is daarmee vrij uniek in Nederland. Alles moeten de in totaal twintig vrijwilligers buiten de kerngroep van vijf mensen zelf doen. Er worden in de toekomst wel enkele betaalde medewerkers aangetrokken voor ondersteunende diensten. ‘Maar die nemen wij zelf aan. De sollicitatiebrieven beoordelen de vrijwilligers uit de kerngroep’, benadrukt coördinator Christiaan van Meersbergen. Hij is trots dat het de vrijwilligers is gelukt samen een zorghotel met tien kamers te realiseren.

Het liefst zouden ze vrijdag direct de eerste gasten ontvangen voor een overnachting. Maar de hotelgasten kunnen zij naar verwachting pas in januari ontvangen. Van Meersbergen: ‘De brandtrap is er nog niet. Kortom, wie helpt ons uit de brand, want dan kunnen we beginnen.’ Naast de noodzakelijke brandtrap is verder alles in gereedheid gebracht. De bedden zijn opgemaakt, de woonkamer en keuken ingericht en de receptie geïnstalleerd.

Het zorghotel is opgezet door Stichting Rodas, onderdeel van de Geestgronden, en mede gefinancierd door zorgvernieuwingsgeld van de Geestgronden, het Rijk, het zorgkantoor, gelden uit fondsen, en van gulle gevers. Het hotel heeft in principe geld voor vier jaar. Daarna volgt een evaluatie.

Reageer op dit artikel